Palaan nyt elämässäni kolme vuotta taaksepäin, kun matkustin ensimmäistä kertaa ison veden taakse Yhdysvaltoihin. Syy tälle oli opintoihin liittyvä muutaman viikon työharjoittelujakso Michiganin yläniemimaalla. Yläniemimaata kutsutaan siellä tutusti juupiiksi eli UP:ksi ja siellä asuvia yoopereksi. Yoopereista iso osa on sukujuuriltaan suomalaisia, ja laskeuduttuani Hancockin kaupunkiin pienellä Chicagosta saapuvalla koneella, eikä tarvinnut ihmetellä miksi suomalaiset ovat asettuneet juuri tuonne.

keenewaw

Luonto

Pohjois-Amerikassa on varmasti näyttävämpiä ja erikoisempiakin paikkoja kuin Michigan, mutta kyllä sielläkin oli allekirjoittaneelle ihmeteltävää. Vesiputouksia, komeita metsiä ja Lake Superior joka on tosiaan järvi, ei meri. Tätä oli vaikea uskoa horisonttiin tuijottaessa. Toki myös eläinkunta oli vähän toisenlainen. Majapaikkani roskapönttöjä oli käynyt penkomassa mustakarhu (näin ainakin kuulin), peuroja näki teiden varsilla (niin eläviä kuin kuolleita) ja toisinaan auton sisälle leijui karmaiseva haju, mikä lähti liiskaantuneesta haisunäädästä. Kalastus on alueella elinkeino ja harrastus ja paikallisesta ravintolasta saikin erittäin hyvää white fishiä (siikaa?!).

Retkeilyreittejäkin oli aika tiheässä alueella, tosin pieniä ja selvästikin piknikkeilyyn tarkoitettuja. En tiedä miten on pitempien vaellusreittien laita. Keväällä helpot kohteet olivat hiljaisia, mutta uskon kesällä niiden vilkastuvan. Annan kuvien puhua puolestaan. Jos keväällä lumien lähdön jälkeen näyttää noin hienolta, niin entäs kesällä tai ruskan aikaan?

DSC_0068

DSC_0086

Pictured Rocks

DSC_0038

DSC_0047Miners Falls

DSC_0190Välietappi matkalla Copper Harbouriin.

DSC_0349

Yksi elämäni hienoimmista auringonlaskuista

Ihmeellinen sää

Hancockin kaupunki sijoittui vielä yläniemimaasta törröttävään Keenewawin niemeen. Olin siellä maalis-huhtikuussa, ja sääolot vaihtelivat sortsikeleistä lumimyrskyyn. Senhän voi kuvitella, miten valtavalle järvelle törröttävä niemimaa saa tuta ilmaston vaikutuksen. Lumen kanssa tuolla ei pärjätty, jos sitä tuli enemmän kuin viisi senttiä vietettiin kouluilla “snowdayta” ja kaikki saivat jäädä kotiin. Toisinaan sää saattoi olla oikeasti paha, mutta omasta näkökulmastani myös normaali talvipäivänä koulubussit pysyivät visusti parkissa. Meni vain muutama hassu viikko snowdaysta, kun lämpöasteita oli yli 20 ja puoliväkisin oli ostettava paikallisesta WalMartista sortseja ja hepeneitä. Muita shoppailumahdollisuuksia ei juuri ollutkaan. Kevät tuli kohisten.

DSC_0004

Hancockin kaupunkia

DSC_0007

Snowday – armoton myräkkä

DSC_0237 2s

…ja pari-kolme viikkoa snowdayn jälkeen.

Omalaatuiset asukkaat

Yläniemimaa on kuin amerikan oma Salla. Hieman eristyksissä, hieman höperö, ja ihmiset joko ovat erittäin ylpeitä kotipaikkakunnastaan tai lähtevät sieltä hippulat vinkuen kun täysi-ikäisyys koittaa. Yoopereilla on omia sloganeita, jotka ovat vähän samaa itseironista kategoriaa kuin Sallan “in the middle of nowhere”. Yoopereilla on oma murteensa, joka äärimmillään yhtä sekavaa kuin skottien mölinä – eh.

Ulkopaikkakuntalaisiin suhtaudutaan kai vähän nihkeästi – paitsi jos olet Suomesta. Jos kauppareissulla erehtyi puhumaan Suomea, saattoi säilykehyllyn takaa hyökkätä paikallinen mummo tai pappa sukunimeltään Pietila, Maki, Keteri tai Kurtti. Yleensä henkilön vanhemmat tai isovanhemmat olivat Suomesta, muutama sana suomea taipui ja elämäntarinaa tuli. Suuri osa tuonne muuttaneista amerikansuomalaisista oli joko Pohjois-Pohjanmaalta tai Torniojokivarresta. Eräskin vanha alakoulun opettaja – upea herrasmies – puhui jonkin verran Suomea ja erittäin voimakkaasti hoon päältä, vaikka oli asunut koko ikänsä amerikassa. Alueella on siis paljon erikoisia persoonia, pari esimerkkiä täällä ja täällä.

DSC_0030 paavonurmicenter

Suomalaisuus näkyy katukuvassa

Työmarkkinatilanne alueella on yhtä heikko kuin Sallassa. Aluetta kutsutaan myös Copper Countryksi menneiden aikojen kuparikaivosteollisuuden vuoksi. Tämä teollisuus on nykyään nähtävillä vain museoissa, ja ja juuri kaivoksissa työskentely on saanut mamut (suomalaiset, irlantilaiset, jne) asettumaan alueelle. Ennen niin hyvinvoivalla alueella kärvistellään ja maaseudulla on paljon tyhjiä taloja. Siinäpä mielestäni hyvä esimerkki kaivosteollisuuden lyhyestä riemusta.

DSC_0197

Näitä hylättyjä kaivorakennelmia siellä riitti.

Jaa mitä UP:llaa harrastetaan? No, esimerkiksi moottorikelkkailua, metsästystä ja kalastusta. Retkeily ja liikuntakin tuntuivat olevan aika tuttua huttua paikallisille. Olut maistuu ja paikallinen perinneruoka on “pasty”, eli taikinakuoren sisällä oleva kaalilaatikon tapainen muhju, jotenkin erittäin suomalaisen oloine safka sekin. Makkaraa on yooperien kielellä “makkara” ja perus hiivapulla on “nisu”. Do you want some nisu?

Oletko sinäkin yooper?

Yoopereilla on lukemattomia hupaisia listoja otsikolla “mistä tiedät olevasi yooper…”. Otin muutaman tähän esimerkiksi, sillä kyllä, vahvasti näyttää että minäkin sopeutuisin yläniemimaalaisten joukkoon:

You know you’re a yooper, if…

 • You leave you beers outside to get cold.
 • If you consider it a sport to gather your food by drilling through 18 inches of ice and sitting there all day hoping that the food will swim by.
 • More businesses close in the summer than in the winter due to the season.
 • If you have apologized to a telemarketer.
 • If you ever took a sauna when it was 85 degrees F outside, you might be a Yooper!
 • If your snowmobile costs more than your kid’s college education, you might be a Yooper!
 • If you install your snow tires in early September, you might be a Yooper!
 • If your best clothes are reversible; Blaze Orange to Camouflage, you might be a Yooper!
 • If you can ice fish 9 months of the year, you might be a Yooper!
 • Your camp lacks indoor plumbing and electricity because it’s not necessary, but has a stockpile of beer and pork rinds.
 • If you think the start of deer hunting season is a national holiday.
 • If you define Summer as three months of bad sledding, you might be a Yooper!

Että jos liikutte tuolla kairassa, niin käykäähän katsomassa tuota omituista seutua. Se on hirveän kaukana, ja silti hirveän tuttu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s